May Allah bring peace and blesing in to your life

Ne idi nikom osim onom cijem dobru se nadas, od cije vlasti ne strahujes, ciji blagoslov ocekujes i cijim znanjem ceš se moci okititi08.02.2010.

Ko sam ja? Odakle sam? Kuda idem?

Možeš li zamisliti milijarde ljudi koji žive na ovoj Zemlji kako su doskora bili kapljice sjemena u utrobama svojih majki? Te su kapljice ''porasle'' i ''razvile se'' u različite organe koji čine čovjeka. Jedna od tih kapljica bio/bila si i ti! Zamisli samo, ti, uspravno i razumno ljudsko stvorenje, koje radi i razmišlja, hrani se i oblači, učestvuje u društvenim tokovima i utječe na njih. Ti, ljudsko stvorenje koje ima...
roditelje i prijatelje, imaš svoje ciljeve i stremljenja, sretne trenutke i žalosti.... upravo ti, bio si doskora jedna mala kapljica sjemena! A prije kapljice nisi bio ništa! Da! Baš ništa! Upitaj se gdje si i šta si bio prije 100 godina? ''Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio pomena vrijedan?'' (Kur'an, 76/1)

SKLAD
Molim te, razmisli o organima svoga tijela – oni se iz samo jedne kapljice razvijaju do odreðene granice, a zatim njihov razvoj prestaje. Svaki organ ima svoju precizno odreðenu veličinu i funkciju i svi zajedno u veličanstvenom skladu i harmoniji čine tijelo čovjeka. Ako bi pojedini organi nastavili da rastu preko mjere, kako bi izgledalo ljudsko tijelo? Zamisli čovjeka kojem se ruke vuku po zemlji! Ili čovjeka kome je glava veličine jabuke! Ili...! Pa da li znaš ko je ''programirao'' te kapljice da ''rastu'' i da se ''razvijaju'' do odreðenih granica i ko je dao da iz samo jedne kapljice izrastu svi ti organi koji čine čovjeka?

OTKUD?
Dozvoli mi da te upitam: Kada bi znao da ćeš oslijepjeti, šta bi dao da sačuvaš svoj vid? Sigurno bi dao sve što imaš! A kada bi znao da ćeš izgubiti svoje noge, šta bi dao da do toga ne doðe? Sigurno bi dao sve što imaš! A da li možeš dvaput uzastopno dati sve što imaš? No, ti nikad i nisi dao ništa, a imaš prije svega dušu i razum, a potom tijelo, imaš oči, uši, ruke, noge, imaš srce, pluća, bubrege i mnoge druge organe čiju funkciju možda i ne znaš, a bez kojih ti je normalan život nemoguć. Meðutim, jesi li ikad razmislio ko ti je sve to podario i zašto? Je li to možda ''majka priroda'' koja niti vidi, niti čuje, niti razuma ima? Je li ti ona mogla dati ono što ni sama nema?

KO NAMA UPRAVLJA?
Covjek pored svoga razuma i velikih intelektualnih sposobnosti nije u stanju da upravlja većinom svojih organa od kojih mu zavisi život, organa čiji nepravilan rad uzrokuje mukotrpne bolesti, a često i smrt. Pogledaj srce koje radi danonoćno bez tvog utjecaja na njegov rad, bez dogovora s tobom, usmjereno je svojoj funkciji i odreðena mu je uloga i ti nisi u stanju mijenjati zakonitosti po kojima ono radi. Jesi li se ikad upitao ko je to ''naredio'' srcu da pumpa krv u sve dijelove tijela i danju i noću? Jesi li možda ti srcu odredio ulogu, ili tvoji roditelji, ili...?
Svaki organ ima svoju precizno odreðenu veličinu i funkciju i svi zajedno u veličanstvenom skladu i harmoniji čine tijelo čovjeka. Ako bi pojedini organi nastavili da rastu preko mjere, kako bi izgledalo ljudsko tijelo? Zamisli čovjeka kojem se ruke vuku po zemlji! Ili čovjeka kome je glava veličine jabuke! Ili...! Pa da li znaš ko je ''programirao'' te kapljice da ''rastu'' i da se ''razvijaju'' do odreðenih granica i ko je dao da iz samo jedne kapljice izrastu svi ti organi koji čine čovjeka?
Tvoja krv koju pumpa srce je dragocjena tečnost bez koje ne možeš živjeti, ali se u njoj takoðer nalaze štetne tvari koje te mogu ubiti, ako se ne odstrane iz tvog tijela. Meðutim, ti imaš bubrege koji prečišćavaju krv izdvajajući iz nje sve štetne materije. Znaš li ko je taj ko ti je prije svega podario bubreg, a potom ga ''podučio'' da izdvaja štetnu tvar, a da ostavlja krv da nesmetano teče?

PITANJA
Jesi li sebi ikada postavio prethodno spomenuta pitanja? Nekad se upitaš kako su nastale planine, mora i jezera, upitaš se kako je i kojom tehnologijom proizveden neki automobil ili avion, ali kako to da se nikad nisi upitao ko je tebe ''proizveo''? Ništa od spomenutih stvari nije slučajno nastalo, pa tako ni ti. Odakle dolaziš? Zašto postojiš?

ODGOVOR
Pogledaj u sebe i oko sebe, i razmisli! Zar je sve što vidiš moglo postati samo od sebe? Ništa ne nastaje samo po sebi, nego sve ima svoj uzrok, pa tako i ti imaš svoj uzrok postojanja. Ti imaš Gospodara koji te je stvorio i koji ti je dao da živiš na ovoj Zemlji, Gospodara koji je prauzrok svemu, Boga Jedinog, Uzvišenog. Sve što vidimo na Njegovu veličinu upućuje, sav sklad Njegovog stvaranja govori nam o veličanstvu Njegovom. Kada vidiš kvalitetan proizvod ili kakav sofisticirani ureðaj, diviš se, kako njemu, tako još više njegovom proizvoðaču. Preko tog proizvoda ili ureðaja spoznaješ sposobnosti, znanje i veličanstvenost njegovog proizvoðača. Meðutim, jesi li se ikada zadivio Stvoritelju nebesa i Zemlje, Stvoritelju čovjeka? Kakvo li je tek Njegovo znanje i kako li su tek uzvišena Njegova svojstva i sposobnosti?

SVRHA
Svaki proizvod ima svoju svrhu i ništa nije bez cilja i namjene proizvedeno. Pitaš li se kada, je li nas Gospodar stvorio bez cilja i na ovoj nas Zemlji bez upute ostavio? Svaki proizvoðač na svoj proizvod obavezno stavi uputstvo za korištenje kako bi kupci znali da ga na pravi način ... i da ga ne pokvare. Uzvišeni Gospodar poslao je nama ljudima, iz Svoje milosti, uputstvo i to po najčasnijim i najmoralnijim pojedincima iz ljudskog roda u čiju iskrenost niko ne sumnja, a čije je biografije historija vjerno sačuvala.
To su poslanici i vjerovjesnici koji su nam od Gospodara donijeli uputstvo, Božije knjige u kojima je uputa za ljude, a koje niko neće pročitati a da neće shvatiti da su od Gospodara svih svjetova. Preko njih, poučio nas je da je cilj našeg bivstvovanja na Zemlji robovanje Gospodaru Uzvišenom: ''A džinne i ljude stvorio sam samo da Meni robuju'' (Kur'an, 51/56). Poučio nas je kako da se koristimo svime što nam je dao, počevši od našeg razuma i tijela, preko svega ostalog što je na Zemlji i nebesima stvorio.

UPUTSTVO
Posljednja Božija objava, posljednja časna knjiga koja je derogirala prijašnje objave i koja važi do Sudnjega dana, a koja je uputa svim ljudima bez obzira na naciju i boju kože, jeste Kur'an. Kur'an je objavljen posljednjem Božijem poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu, s.a.v.s., i on nas uči kako da na najljepši način provedemo život na ovome svijetu i kako da se adekvatno pripremimo za život koji dolazi poslije smrti. ''Onome ko radi dobra djela, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili'' (Kur'an, 16/97); ''A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti'' (Kur'an, 20/124).
A da li si ti ikada otvorio i čitao Kur'an? Jesi li ikada otvorio tu knjigu da vidiš šta ti tvoj Stvoritelj i Stvoritelj nebesa i Zemlje poručuje? Zamisli samo, Onaj koji te stvorio i oblik ti dao, Onaj koji te ''programirao'', obraća ti se i daje ti savjete i upute! Ta činjenica mora da te potakne da doðeš do jednog primjerka Kur'ana i da poðeš čitati, i nedvojbeno ćeš se uvjeriti da je to govor Gospodara koji stvara, stvara čovjeka od ugruška.

POVRATAK
''Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka odreðenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.'' (Kur'an, 39/42) Da, ti ćeš umrijeti, možda već noćas. A zatim? Tvoj Gospodar Allah stvorio te je iz samo jedne kapljice koja prije toga nije bila ništa, pa je On dao da ona ''poraste'' i da se iz nje razvije tvoje tijelo. A On će to tijelo, nakon tvoje smrti, ponovo proživjeti i sa dušom ga spojiti i ti ćeš se pred Njim na Velikom danu obreti. ''Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?
Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci, zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini, i od njega dvije vrste, muškarca i ženu, stvori, i zar Taj nije moćan da mrtve oživi?'' (Kur'an, 75/36-40) USPJEH ''Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti ono što ste svojim djelima zaradili, i ko bude od Vatre udaljen i u Džennet (Raj) uveden – taj je uspio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslaðivanje.'' (Kur'an, 3/185) Ko me stvorio? Zašto postojim? Kuda idem? Gdje je kraj? Kako da uspijem? Odgovori su u Kur'anu i ništa te ne košta da ih potražiš, zato, ne oklijevaj!
LOGO BLOGA

May Allah bring peace and blesing in to your life


MOJI PRIJATELJI

ensarijka
DOWA.
*FC*BAYERN*MÜNCHEN*
Hikaje- mudrosti
Duh Koji Hoda
JEDNOĆA STVORITELJA
GAZIJE TEWHIDA - PONOS UMMETA
DAH ŽIVOTA
__malo drugačija mama!__
Govor srca
Dunyaluk
Zanimljivosti iz znanja
Ummet
*** Leptirov let ***
BintUlBosna
Govor srca
više...


MOJI LINKOVI
ODABRANE DOVE

Sa'd Ibn Malik, r.a., kaže: - Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako veli: - Hoćete li da vas uputim na najuzvišenije Allahovo,dž.š., ime, s kojim kada On bude pozvan odazove se, a, kada se od Njega nešto traži s tim imenom, On to dadne.To je dova kojom se molio Junus, a.s., kada Ga je pozivao iz trostruke tmine: „La ilahe illa ente subhaneke, inni kuntu minez-zalimin.“ (Nema Boga, osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi !)

Islam Pictures, Images and Photos

Dove Poslanika s.a.v.s.

Allahu moj, tražim najbolje što se traži, molim za najbolju dovu, a najbolji uspjeh, za najbolje djelo, za najbolju nagradu, za najbolji život i za najbolju smrt. Učvrsti me i otežaj vagu mojih dobrih djela. Utvrdi moje vjerovanje i podigni moje stepene. Primi moj namaz i oprosti mi moje grijehe. Podari mi najveće deredže u Džennetu. Amin!

Allahu moj, molim te za početna i završna dobra, sveukupno dobro, njegov početak i njegov kraj, njegovu formu i njegovu suštinu, i daj mi najviše stepene u Džennetu. Amin!

Allahu moj, podari mi najbolje s čim dolazim, najbolje što radim, najbolje što činim, najbolje što krijem, najbolje što pokazujem i najveće stepene u Džennetu. Amin!

Allahu moj, molim te da mi podigneš ugled, da mi oprostiš teret (grijeha), da popraviš moje stanje, očistiš moje srce, sačuvaš moj spolni organ, osvijetliš moje srce, oprostiš mi moje grijehe i podari mi visoke stepene u Džennetu. Amin!

Allahu moj, molim Te da mi blagosloviš moj sluh, moj vid, moj ruh, moj ahlak (moral), moju porodicu, moj život, moju smrt, moja djela i primi moja dobra djela. Podari mi visoke stepene Dženneta, Amin!

islam Pictures, Images and Photos

SALAVAT NA MUHAMMEDA A.S.

ALLAHUMME SALLI
'ALA RUHI SEJJIDINA MUHAMMEDIN FI–L–ERVAHI
VE 'ALA DŽESEDIHI FI–L–EDŽSADI
VE 'ALA KABRIHI FI–L–KUBURI
VE 'ALA ALIHI VE SAHBIHI VE SELLIM.


“Allahu, učini salavat na ruhu našeg prvaka Muhammeda među robovima, i na njegovom tijelu među tijelima, i na njegovom kaburu među kaburovima.”

Islam represent Pictures, Images and Photos

IMAMI ŠARANIJJA kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve alihi ve selleme, govorio: “Ko prouči ovaj salavat, vidjet će me u snu, a ko me vidi u svome snu, vidjet će me na Sudnjem danu, a ko me vidi na Sudnjem danu, zauzeću se za njega, a za koga se zauzmem piće s mog havda, a Allah Uzvišeni će sačuvati njegovo tijelo od vatre.” Isto to navode i komentatori DELAILU’L-HAJRATA, s tim što oni dodaju da se uči 70 puta. ŠEJH JUSUF EN-NEBHANI kaže: “Učio sam ovaj salavat, neposredno prije spavanja, tako da kada sam zaspao vidio sam u mjesecu časno lice Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve alihi ve selleme, obratio sam mu se, a zatim je ono nestalo u mjesecu. Tražim od Allaha Uzvišenog, njegovim alejhis-salatu ves-selam ugledom, da dobijem ostatak blagodati koje je obećao Sallallahu alejhi ve selleme, za njegovo učenje u ovom hadisu.”

Islam Pictures, Images and Photosmy message

"Vjeru ne mogu zamjeniti nikakvi ljudski zakoni ni tvorevina razuma; nauka i filozofija su hladni da bi mogli dati potrebnu toplinu iskonskim težnjama srca i duše."

''Kome Allah dž.ž želi dobro, pouči ga propisima vjere''.

"VJERNIK NEĆE DOPUSTITI DA BUDE UJEDEN DVA PUTA IZ ISTE RUPE."

Ako je čovjek već kažnjen na ovom svijetu, ne smije dozvoliti da bude kažnjen i na Ahiretu

Šta je prava sreća ljudi neznaju...đaba žive, đaba umiru...

Sretan je onaj koji uspije zadržati radost u duši, mir u umu, ljubav u srcu, ne gledajući na okolnosti...

luph islam Pictures, Images and Photos

"Največi stepen pobožnosti je da se pokoriš i posvetiš Allahu, da Mu se pokoriš i predaš svojim srcem, razumom i cijelim bićem, tako da ne žudiš ni za čim osim za Allahom. Da se ne bojiš ničega osim svog grijeha, i da se tvoja ljubav prema Njemu očvrsti u tvom srcu tako da ništa na nju ne može djelovati niti utjecati. Ako si uistinu takav, onda ti je svejedno jesi li na kopnu ili na moru, u dolini ili na vrhovima brda. Tada će ti zikr i veličanje Allaha biti slađi nego žednome hladna voda o vrelom danu.¨ (Ibrahim ibn Edham)

Moj Allahu, upoznaj nas sa Tobom sve dok Te ne spoznamo.HADISI''Uistinu, Allah ima svoje posude na zemlji, a to su ljudska srca. Najdraže su mu one posude koje su najčišće, najčvršće i najtanje. Čiste su od grijeha, čvrste su u vjeri i tanke (nježnje) su prema braći. (hadis)Poslanik s.a.v.s. kaže:

''Nije hrabar onaj ko neprijatelja savlada u hrvanju, već hrabar je onaj ko sebe savlada u srdzbi.''

''Uzvišeni Gospodar kaže: Čovjek je Moja tajna i Ja sam tajna njegova. Unutarnje znanje duhovne biti tajna je Mojih tajni. Samo Ja to znanje spuštam u srce Mog iskrenog roba i nikom nije poznato njegovo stanje doli meni.''

Abdullah ibn Amr ibn As, r.a., kaže da je čuo Allahova Poslanika, s.a.v.s.,kad je rekao:
“Allah neće uništiti nauku njenim povlačenjem između ljudi, nego će nauku povući putem povlačenja učenih ljudi. I kada nestane učenih, svijet će za poglavare brati neznalice, koje će narod pitati, a oni će davati fetve bez ikakvog znanja. Tako će oni sami srljati u propast i druge zavoditi.“

Islam avie Pictures, Images and Photos


Ebu Musa, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
“Tri vrste ljudi imat će po dvije nagrade: sljedbenik ranije Knjige koji je vjerovao svoga vjerovijesnika a zatim vjerovao i Muhammeda. s.a.v.s. (prihvatio Islam), rob koji je izvršavao svoju dužnost prema Bogu, a i dužnost prema svome gospodaru i čovjek koji je imao robinju (sluškinju) pa je lijepo odgajao i poučavao i time poboljšao njeno obrazovanje a zatim je oslobodio i oženio - oni će imati po dvije nagrade.“

Islam Pictures, Images and Photos

Ebu Hurejre, r.a., priča:
- Dok je Allahov Poslanik, s.a.v.s., sjedio jednog dana među svijetom, došao je neki čovjek i upitao:
- Šta je iman (Islamsko vjerovanje)?
“Iman je“, odgovori Muhammed, s.a.v.s., “da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, u susret s njim (na Sudnjem danu), da vjeruješ njegove poslanike i proživljenje.”
- Šta je Islam? - upitao je čovjek.
“Islam je” , odgovori Muhammed, s.a.v.s., “da obožvaš Allaha i da mu niučemu širk ne činiš, da klanjaš namaz, dijeliš zekat i postiš mjesec ramazan.”
- Šta je dobročinstvo? - upita on.
“Da se moliš Allahu“, odgovori Muhammed, s.a.v.s., “kao da ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe vidi.”
- Kada će biti Sudnji dan? - upitao je čovjek.
“Pitani ne zna ništa više od onoga koji pita, samo ću te“, rekao je Muhammed, s.a.v.s., “obavijestiti o njegovim predznacima: kada robinja rodi sebi gospodara i kada se budu pastiri crnomanjastih deva nadmetali u gradnji palača. Sudnji dan je jedna od pet tajni koje zna samo Allah.”
Potom je Vjerovjesnik, s.a.v.s., citirao :
“Znanje o Sudnjem danu je samo kod Allaha (Lukman, 34).
Zatim se čovjek okrenu, a Muhammed, s.a.v.s., reče:
“Povratite ga!”
Kako oni nisu viče nikoga vidjeli, Muhammed, s.a.v.s., dodade:
“To je Džibril, došao je da pouči svijet njihovoj vjeri.“
BROJAČ POSJETA

19438


Copyright © 2010

Blogger.ba
harisfiso